OBĚD

2400KJ = 6 Jednotek
1 jednotka = 400 KJ

JB = jednotka bílkoviny
JS = jednotka sacharidy
JT = jednotka tuku

OBĚD - 1. část

1) Krůtí nudličky s indiánskou rýží

  • Krůtí prsa 250g-2,5JB
  • Indiánská rýže vařená 200g -2,5JS
  • Olivový olej 10g-1JT
  • Mražená zelenina na čínu 100g
  • Cibule
  • Česnek
  • Koření na čínu

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Na pánvi s nepřilnavým povrchem dáme olej a nadrobno pokrájenou cibuli, poté orestujeme na maso nakrájené na proužky, když je maso téměř opečené přidáme mraženou zeleninu a celé pomalu restujeme, přidáme prolisovaný česnek a koření na čínu, krátce ještě otestujeme. Podáváme s parboiled rýží s indiánskou (třeba od firmy lagris)

2) Kuřecí stripsy s bramborem a okurkový salát

  • Kuřecí maso 150g – 1,5JB
  • Bílý jogurt  100g -1JB
  • Corn flakes 30g – 1JS
  • Vařené brambory 195g – 1,5JS
  • Olivový olej 10g - 1JT
  • Červená paprika
  • Česnek, sůl
  • Salátová okurka

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP:  Kuřecí maso naložíme do jogurtu smíchaného s prolisovaným česnek a solí, necháme odležet ideálně do druhého dne. Asi tak lžíci jogurtu si schováme na salát.  Kuřecí prsa vyndáme z jogurtu a obalíme v rozdrcených corn flakes. Rozpálíme troubu na 220 stupňů, na plech dáme pečící papír který potřeme olejem a pokladem na nej obalená kuřecí prsa a pečeme do zlatova cca 30 minut, nezapomene je také na plechu při pečení otočit. Mezí tím si omyjeme salátovou okurku a nastrouháme nahrubo, poté ji osolíme a opepříme a dáme lžíci jogurtu.

Když jsou kuřecí řízky hotové, naservírujeme společně s uvařenými brambory a okurkovým salátem

3) Křupavé zeleninové placičky s česnekem a jarní cibulkou

  • Nastrouhaná cuketa 2 hrnky
  • Nastrouhaná mrkev 2 hrnky
  • Prolisovaný česnek 2 stroužky
  • Nasekaná jarní cibulka 1/3 hrnku
  • Vejce 2 kusy – 2JB
  • Zakysaná smetana 8% 100g – 1JB
  • Olivový olej 10g – 1JT
  • Špaldová mouka 54g – 2JS

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Nastrouhanou cuketu vložte do plátýnka a vymačkat z ní přebytečnou vodu. Přendáme do větší mísy společně s mrkví, česnekem, moukou, vejci, cibulkou, solí a pepřem. Vše řádně promícháme.

Na pečící papír do trouby natřeme olej a poklademe lžící placky, které pečeme na cca 200 stupňů asi 25 minut, lze též připravovat na pánvi s nepřilnavým povrchem a pánev vždy jen letce vytřít olej, který si před odměříme (ať máme přehled).

K hotovým plackám přidáme zakysanou smetanu.

4) Lilkovo-cuketové nudle s omáčkou

  • Cuketa 1 kus
  • Lilek menší kus a nebo polovina
  • Hlíva ústřičná
  • Loupaná rajčata v plechovce 400g - 1JS
  • Cizrna v plechovce 200g -2JS
  • Jarní cibulka 1kus
  • Stroužky česneku 2 ks
  • Smetana na vaření 71g-1JT
  • Balkánský sýr 80g – 2TB
  • Tymián, sůl, pepř

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP:  lilek oloupeme, nakrájíme na plátky a osolíme z obou stran. Necháme pár minut vypotit a pak plátky otřeme papírovou utěrkou. Cuketu si škrabkou na brambory nakrájíme na tenké plátky. Střed nakrájíme na drobné kostičky, jarní cibulku pokrájíme nadrobno a hlívu nakrájíme na proužky . Na pánvi s nepřilnavým povrchem osmahneme vnitřek cukety, lilek, jarní cibulku, hlívy, cizrnu, poté přidáme prolisovaný česnek a zalijeme rajčaty a smetanou a tymiánem. Pár minut necháme povařit a přihodíme cuketové plátky a balkán nakrájený na kostky ,už nevaříme jen krátce prohřejeme.

5)  Polévka na indický způsob

  • Cibulka 1 kus
  • Olivový olej 10g – 1JT
  • Červená čočka 60g – 2JS
  • Batát 115g – 1JS
  • Rajčata 2 ks
  • Vařené kuřecí maso 200g – 2JB
  • Kari
  • Skořice
  • Indické koření gram masala
  • Citronová šťáva
  • Čerstvé bylinky (petržel)

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Na oleji osmahneme cibulku, přidáme koření (masala,kari,skořice), promíchat a nechat jen zavonět (ať nezhořkne!) poté přidáme nakrájenou batátu na kostky, nakrájená rajčata, čočku a zalijeme vodou ne moc, stačí lehce nad směs, promícháme a vaříme přikryté cca 20 minut, dokud není čočka a batáta měkká, nakonec přidáme na kostičky pokrájené kuřecí maso a prohřejeme. Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou. Na talíři můžeme posypat čerstvými bylinkami

6) Zapečená cuketa s kuskusem

  • středně velká cuketa 1ks
  • vařený kuskus 120g-2,5JS
  • vejce 1ks-1JB
  • strouhaný sýr eidam 30% 52g-1,5JB
  • olej 10g -  1JT
  • cherry rajčata cca 5ks
  • cibule, česnek
  • sůl

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Cuketu omyjeme, rozkrojíme na půlku. Malou lžičkou vydlabeme vnitřek cukety a utvoříme z ní „lodičku“. Vedle v misce připravíme náplň do cukety, jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, uvařený kuskus a sůl smícháme dohromady, nakonec přimícháme na čtvrtiny nakrájená cherry rajčata a nadrobno nakrájený vnitřek cukety.Zapékací mísu vymažeme olejem a také jím potřeme cukety z venkovní strany. Směs dáme do cukety, pokud se naplň všechna nevejde nevadí dáme ji i vedle cukety. Pečeme cca 40 min na 180 stupňů, závěrem posypeme sýrem a zapečeme ještě 10 min.

7) Pečené kuře s citronovou rýží

  • kuřecí stehno větší 1ks -2,5JB
  • Vařená rýže 200g – 2,5JS
  • olivový olej  10g-1JT
  • kurkuma 1 čajová lžička
  • šťáva a kůra z ½ citrónu
  • čerstvá petržel
  • sůl, pepř
  • listy ledového salátu

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Kuřecí stehno omyjeme, osolíme lehce podlijeme vodou a dáme klasicky upéct. Uvařenou ještě horkou rýži smícháme s olivovým olejem, kurkumou, citronovou šťávou i kůrou, solí, pepřem a nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou čerstvou petržel. Ke kuřeti s rýží servírujeme listy ledového salátu.

8) Hovězí na cibulce s paprikou a celozrnné těstoviny

  • Hovězí zadní 125g – 2,5JB
  • Celozrnné těstoviny 175g -2,5JS
  • Olivový olej 10g – 1JT
  • Dvě větší cibule
  • Paprika červená 2ks
  • sůl

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: na pánvi s nepřilnavým povrchem dáme olej a na proužky nakrájenou cibuli, poté orestujeme maso nakrájené na nudličky a na mírném ohni dusíme, lehce podlít vodou, aby se nepřipalovalo, když je maso téměř hotové přidáme na nudličky nakrájenou papriku, osolíme a krátce dusíme. Papriku nepřidávat příliš brzy zbytečně by se sloupla ze slupek, a to není pak dobré. Podáváme s vařenými celozrnnými těstovinami

9) Tvarohové knedlíky s ovocem

Recept na 2 porce

  • Mouka špaldová 121g – 4,5JS
  • Žloutek 1ks-1JB
  • Polotučný tvaroh 100 g– 1JB (na knelíky)
  • Polotučný tvaroh 200 g -2JB (na polevu)
  • Lžíce másla 10g-2JT
  • 2 lžíce čekankového sirupu
  • Sůl
  • Mražené bobulové ovoce 300g-1,5JS

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: v misce smícháme mouku, žloutek, tvaroh, med a špetku soli. Vypracujeme těsto, které nelepí případně tvaroh přidávat po troškách. Lepivost těsta záleží na druhu tvarohu, proto tvaroh přidáváme opatrně. Z těsta uděláme malé kuličky a vaříme ve vroucí vodě tak, aby byly celé ponořené, vaříme pár minut dokud nevyplavou. K hotovým knedlíčkům přidáme tvaroh oslazený čekankou, rozmraženým ovocem a trochou rozpuštěného másla.

10) Filé s pestem a provensálskou zeleninou

  • Filet z okouna (anebo treska, či jiná bílá ryba) 200g – 2JB
  • Sušená rajčata (ne v oleji)  50g -0,5JS
  • Parmezán strouhaný 25g – 1JB
  • Olivový olej 5g – 0,5JT
  • Citronová šťáva 1 lžíce
  • Cuketa 1kus
  • Paprika červená 1kus
  • Bazalka čerstvá svazek
  • Piniové oříšky 15g – 1JT
  • Provensálské koření 1 lžíce
  • Brambory vařené 130g – 1JS
  • Sůl, pepř

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP:  bazalku omyjeme a dáme do mixéru společně s piniovými oříšky, parmezánem, olejem, solí a pepřem, umixujeme na pesto. Filety omyjeme a osušíme, zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a na pánvi s nepřilnavým povrchem lehce osmahneme, hotové dáme stranou. Cuketu, papriku, uvařené brambory nakrájíme na větší kousky smícháme s pokrájenými sušenými rajčaty, solí, pepřem a osmahneme na pánvi. Servírujeme, rybu, zeleninu vše pokapeme námi udělaným pestem z bazalky.

11) Plněná kuřecí kapsa po Italsku s kuskusem

  • Kuřecí prsa 180g-2JB
  • Lučina linie 100g-1JB
  • kuskus vařený 120g -2JS
  • Olivový olej 1g – 1JT
  • Lžíce mandlového nebo jiného mléka
  • Rajčata
  • Sůl ,pepř, oregano, česnek

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: kuřecí prsa omyjeme, nařízneme tak, aby vznikla kapsa. V mističce smícháme lučinu, sůl, pepř, prolisovaný česnek, oregano a lžíci mléka. Touto směsí naplníme kuřecí prsa (kapsa). Zapékací mísu potřeme olejem, poklademe na ni kuřecí prsa, která potřeme olejem nezapomene také osolit a zapékáme, pár minut před koncem poklademe plátky rajčat posypané oregánem a zapečeme.
K hotovému kuřeti podávám kuskus, který je dobrý ochutit kořením ze sušených rajčat a solí

12) Karbanátky se zeleninou a bramborem      (recept na2 porce)

  • Kuřecí mleté 338g - 5JB
  • Vejce 3ks - 3JB
  • Olivový olej 10g - 1JT
  • ½ menší cukety
  • 1 mrkev
  • Červená paprika
  • Sůl, pepř, jarní cibulka
  • Vařené brambory 390g - 3JS

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP:  Mleté maso smícháme s vajíčkem, nahrubo nastrouhanou cuketou, mrkví a na drobno pokrájenou červenou paprikou a jarní cibulkou, osolíme opepříme. Pečící papír potřeme olejem a lžící vytvoříme karbanátky, které pečeme cca 30 min na 200 stupňů.
Hotové karbanátky podáváme s vařenými brambory.

13) Hrachová kaše se šunkou a vajíčkem

  • Hrách žlutý 100g – 4TS (ale má vysoký obsah bílkovin)
  • Vysokoprocentní šunka plátek 110g -1TB
  • Vejce 1 ks – 1TB
  • Cibule 1 ks
  • Česnek 1 stroužek
  • Majoránka
  • Sůl, pepř
  • Kyselá okurka

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: hrách je ideální den předem namočit do vody a nechat ho alespoň přes noc namočený, jde tak rychleji uvařený. V hrnci na minimum tuku lehce orestovat cibuli přidat hrách, zalít vodou tak aby voda byla cca palec nad hrachem, osolit a vařit do změknutí, občas zamíchat a udržovat vodu lehce nad. Když je hrách skoro hotový, přidáme prolisovaný česnek, majoránku a krátce povaříme, tyčovým mixérem rozmixujeme do kaše. Opět pozor na množství vody, aby místo kaše nebyla polévka. Na pánvi s nepřilnavým povrchem opečeme plátek šunky a z vajíčka uděláme Volské oko.

14) Grilovaná feta a zelenina

  • Feta 120g – 3JB
  • Celozrnná bageta 80g -2JS
  • Olivový olej 10g – 1JT
  • Cuketa menší
  • Lilek
  • Červená paprika
  • Žlutá paprika
  • Mrkev
  • Cibule
  • česnek

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: do pekáčku dáme na vetší kousky nakrájenou zeleninu, osolíme a pokapeme olivovým olejem, pečeme v troubě na 200 stupňů cca 20 minut rozdrobíme fetu a dáme společně zapéct. Těsně před dokončením můžeme dát prohřát bagetku do trouby.

15) Řízek s braborem a okurkový salát

  • Kuřecí maso 220g – 2JB
  • Bílý jogurt  150g -1,5JB
  • Corn flakes 30g – 1JS
  • Vařené brambory 130g – 1JS
  • Olivový olej 10g - 0,5JT
  • Červená paprika
  • Česnek, sůl
  • Salátová okurka

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Kuřecí maso naložíme do jogurtu smíchaného s prolisovaným česnek a solí, necháme odležet ideálně do druhého dne. Asi tak lžíci jogurtu si schováme na salát.  Kuřecí prsa vyndáme z jogurtu a obalíme v rozdrcených corn flakes. Rozpálíme troubu na 220 stupňů, na plech dáme pečící papír, který potřeme olejem a pokladem na nej obalená kuřecí prsa, pečeme do zlatova cca 30 minut, nezapomene je také na plechu při pečení otáčet. Mezí tím si omyjeme salátovou okurku a nastrouháme nahrubo, poté ji osolíme a opepříme a dáme lžíci jogurtu.
Řízky servírujeme s uvařenými brambory a okurkovým salátem

16) Cuketová roláda (2 porce)

  • Vejce 3ks – 3JB
  • Nastrouhaná cuketa 1 kus (větší)
  • Mouka špaldová 90g – 3JS
  • Náplň: Bylinky – pažitka, petžel, koriandr…. cokoliv
               Lučina 58g – 1,5JT
               Kuřecí šunka 300g – 3JB
               Sýr plátkový 20% - 60 g – 1,5JB

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Cuketu nastrouháme posolíme a necháme vypotit, poté vymačkáme, přidáme k ní vejce, mouku a umixujeme. Natřeme na plech (menší) vyložený pečícím papírem na 180 stupňů asi 20 minut. Poté co trochu vychladne, pomažeme lučinou, posypeme bylinkami a dáme šunku a sýr, zabalíme do rolády  a dáme ještě do trouby na 180 stupňů tak na 10 minut, aby se roztekl sýr v roládě. V letním počasí je úplně skvělá vychlazená a uleželá do dalšího dne, ale teplá taky moc dobrá. K roládě doporučuji přidat ještě fresh zeleninku

17) Obalený květák

  • Květákové růžičky 
  • Vejce 1ks  -1JB
  • Mandlové mléko 2 lžíce
  • Corn flakes 45g – 1,5JS
  • Vařené brambory 150g – 1JS
  • Olivový olej 10g - 1JT
  • Česnek, sůl
  • Zakysaná smetana 107g – 1,5JB
  • Kyselá okurka 1 menší
  • Šalotka ½ menší šalotky

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Květák uvaříme na páře, ale ne úplně do měkka potřebujeme, aby se nerozpadal a držel tvar (bude se péct ještě v troubě). Vychladlý květák rozdělíme na menší růžičky. Vejce smícháme s mandlovým mlékem, osolíme a přidáme sušený česnek. Corn flakes můžeme buď nadrtit a nebo krátce „přemixnout“ tyčovým mixérem. Postupně obalujeme květák ve vejci a corn flakes. Hotové obalené kousky dáme na plech vyložený pečícím papírem, který potřeme olivovým olejem. Jak začneme s obalováním zapneme troubu na 200 stupňů. Obalený květák pečeme v troubě do zlatova cca 20-25 minut (podle zkušeností s vlastní troubou).
Jako přílohu máme brambory a můžeme si udělat fit tatarku ze zakysané smetany, jemně nakrájené kyselé okurky a troškou jemně pokrájené cibule, dosolíme a dochutíme lákem z okurek.

18) FIT šunka - fleky

  • Vařené fleky 118g – 1,5JS
  • Vysokoprocentní vepřová šunka (vcelku) 70g – 1JB
  • Vejce 2ks – 2JB
  • Mandlové mléko 50 ml
  • Strouhaný sýr 20% 67g – 1,5JB
  • Bílá cibule 1 větší
  • Sůl (nebo zeleninová sůl)

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Šunku nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak cibuli a vše smícháme s uvařenými fleky. Dáme do malé zapékací misky a zalijeme směsí vejce s mlékem, kterou dobře osolíme. Dáme péct do trouby na 190 stupňů na cca 30 minut, hodně záleží na velikosti zapékací misky. Na posledních 5 minut posypeme strouhaným sýrem a necháme ho rozpustit.

19) FIT sekaná (sekaná 2 porce)

  • Mleté kuřecí maso 300g – 4JB
  • Mléko 3 lžíce
  • Ovesné vločky 81g - 3JS
  • Paprika červená
  • Cibule 1ks menší
  • Sůl, pepř
  • Bramborová kaše 337g – 2,5 JS
  • Kyselá okurka

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Do mísy si dáme mleté maso, přidáme najemno nakrájenou cibuli a červenou papriku, přidáme 3 lžíce mléka, ovesné vločky rozmixované na mouku, sůl, pepř. Celé dobře promícháme a rukou uděláme váleček, který dáme na pekáč a lehce podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a pečeme na 190 stupňů cca 1 hodinu.
K hotové sekané se hodí bramborová kaše a kyselá okurka.

20) Fazolové lusky na kyselo

  • Fazolové lusky (čerstvé nebo mražené) cca 300g
  • Vejce uvařené natvrdo 2ks - 2JB
  • Žervé  75g – 1,5JB
  • Brambory 325g – 2,5 JS
  • Ocet
  • Sůl
  • Bobkový list, nové koření

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP:  fazolové lusky omyjeme a dáme do hrnce, zalijeme vodou lehce nad lusky, přidáme k nim oloupané brambory pokrájené na kostky. Vodu osolíme, přidáme bobkový list, nové koření a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni dokud nejsou brambory měkké, vody neudržujeme moc, aby to nebylo příliš tekuté jako polévka. Když je vše uvařené přidáme žervé, zamícháme a krátce povaříme, lehce okyselíme octem. Do hotové omáčky přidáme natvrdo uvařené vejce přes kráječ na kostičky.

OBĚD - 3. část 

21) Zapečené žampiony s nivou

  • Syrové žampiony
  • Niva 83g - 3JB
  • Celozrnná bageta 100g - 2,5JT
  • Olivový olej 4g - 0,5JT

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Žampiony očistíme, vydlabeme nožičku. Nivu utřeme s na drobno nastrouhanými nožičkami žampionů. Směsí plníme hlavičky hub, zapékací mísu vytřeme olejem poskládáme vedle sebe houby a dáme zapéct cca 30 min na 200 stupňů. Bagetu rozřízneme napůl a opečeme na sucho na pánvičce, nebo v toustovači.

22) Kuskus rizoto

  • Krůtí prsa 150g – 1,5JB
  • Sýr 30% strouhaný 35g -1JB
  • Olivový olej 10g – 1JT
  • Kuskus vařený 120g – 1,5JS
  • Mražený hrášek a kukuřice 100 g – 1JS
  • Cibule
  • Mrkev
  • Zeleninové koření (jako vegeta)

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP:  Na pánvi s nepřilnavým povrchem dáme olej a nadrobno pokrájenou cibuli, poté orestujeme na malinké kousky maso, když je maso téměř opečené přidáme hrášek a kukuřici, najemno nastrouhanou mrkev. Do hotové směsi smícháme uvařený kuskus a dochutíme zeleninovým kořením. Rizoto dáme na talíř a posypeme strouhaným sýrem.

23) Zeleninové špagety s krevetami

  • Krevety (syrové, loupané, bez hlavy) 300g – 2,5JB
  • Celozrnné špagety 175g -2,5JS
  • Olivový olej 10g – 1JT
  • Cuketa menší
  • Cibule 1ks
  • Mrkev 2ks
  • Česnek 2 stroužky
  • Sůl

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Je to strašně rychle uvařené, takže je potřeba si vše připravit. Cibuli nakrájet na proužky, oloupat česnek a pokrájet na plátky, zeleninu nakrouhat na nudličky (používám škrabku julienne PRESTO od tescoma), uvařit špagety rozpůlené na půlku (ať nejsou zbytečně dlouhé) a pokud máte krevety mražené, dáme je do síta přelijeme horkou vodou.
Na pánvi s nepřilnavým povrchem dáme olej orestujeme cibuli a česnek, poté přidáme krevety. Krevety není potřeba dlouho restovat pak jsou tvrdé, takže stačí 3 minutky a honem přihodit zeleninu, kterou jsme předem nakrájeli krátce orestujeme, aby zelenina zůstala stále křupavá, osolíme a přidáme uvařené špagety už jen celé krátce prohřejeme a hotovo. Pokud rádi ostré posypte chilli

24) Cizrnová omáčka s kari

  • cizrna v plechovce 200g – 1,5JS
  • kuřecí prsa 200g -2JB
  • smetana na vaření 70g– 1JT
  • celozrnné těstoviny vařené 100g – 1,5JS
  • cibule 1 ks
  • kari a sůl

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: kuřecí maso omyjeme nakrájíme na nudličky a na pánvi s nepřilnavým povrchem orestujeme, dáme vedle do misky. Na stejné pánvi orestujeme cibuli, posypeme kari a přidáme cizrnu z plechovky, lehce podlijeme a krátce povaříme. Odstavíme z plotny a tyčovím mixérem cizrnu rozmixujeme přilijeme smetanu a v případě potřeby přidáme trochu vody ne moc, aby to nebyla polívka, osolíme a krátce povaříme. Nakonec vrátíme zpět orestované maso a už jen prohřejeme, jako přílohu dáme těstoviny, ale to výborné i s rýží

25) Penne s brokolicí s kuřecím masem

  • Těstoviny penne uvařené 140g - 2JS
  • Kuřecí prsa 200g - 2JB
  • Smetana na vaření 70g - 1JT  lze nahradit sójovou smetanou
  • (alpro light) 140g - 1JT
  • Parmezán 25g - 1JB
  • Kousek brokolice
  • Česnek 1 stroužek
  • Sůl, pepř

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Nejprve maso nakrájíme na kousíčky, osolíme a opepříme. Na pánvi s nepřilnavým povrchem osmahnu a dám stranou, do stejné pánve na minimum oleji přidám česnek nakrájený na plátky, brokolici a opékám asi minutu, přidám trochu vody přiklopím a dusím do změknutí. Nakonec zaliju smetanou a vařím dokud se to nezredukuje a nezhoustne, přidám vařené těstoviny promíchám, prohřeji. Servíruji posypané parmezánem

26) Obalený sýr

  • Eidam vcelku 20%  67g - 1,5JB
  • Vejce 1ks - 1JB
  • Mandlové mléko 2 lžíce
  • Corn flakes 30g - 1JS
  • Vařené brambory 195g - 1,5JS
  • Olivový olej 10g - 1JT
  • Čerstvá zeleninka

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Plátek sýr obalíme ve vajíčku a rozdrcených corn flakes. Vejce v tomto případě netřeba solit, sýr by byl pak moc slaný.
Sýr opečeme z obou stran na pánvi, kterou vytřeme olejem. K sýru si dáme uvařené brambory a bohatě přizdobíme přílohou z čerstvé zeleniny.

27) Kuřecí, žampiony a smetana

  • Kuřecí prsa 225g - 2,5JB
  • Sójová smetana  (alpro light) 140g - 1JT
  • Žampiony 5ks
  • Cibule bílá 1 větší
  • Vařená rýže 175g - 2,5JS

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Na pánvi s nepřilnavým povrchem na mírném ohni orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky a restujeme, když je kuřecí maso pěkně orestované (zatáhnuté) přidáme pokrájené houby a též krátce orestujeme. Maličko podlijeme vodou, jen aby se nepřipalovalo, osolíme. Když jsou houby a maso hotové směs zalijeme sójovou smetanou s trochou vody a dusíme pár minut, aby se chutě pěkně spojily. Podáváme s vařenou rýží.

28) Zapečená slaná palačinka

Palačinka:

  • Vejce 1ks - 1JB
  • Mandlové mléko 166ml - 0,5JB
  • Špaldová mouka 60g - 2JS
  • Sůl

Náplň:

  • Cibule 1 ks
  • Česnek 1-2 stroužky
  • Listový špenát

Zálivka:

  • Sójová smetana  (alpro light) 140g - 1JT
  • Mandlové mléko 166ml - 0,5JB
  • Strouhaný sýr 20%  45g - 1JB

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Uděláme těsto na palačinku a na pánvi s nepřilnavým povrchem opečeme palačinku(y) podle velikosti pánve. V kastrůlku si orestujeme cibuli s česnekem a přidáme špenát, lehce podlijeme, osolíme a pozvolna dusíme. Hotovým špenátem plníme palačinku, kterou dáme do zapékací misky a přelijeme směsí mandlového mléka se sójovou smetanou (směs osolíme a můžeme přidat stroužek česnek). Zapékací misku dáme do trouby a pečeme na 190 stupňů cca 20 minut, závěrem posypeme nastrouhaným sýrem a necháme ho rozpustit.
 

29) Zapečená ryba se zeleninou

  • Treska 195g - 1,5JB
  • Cibule 1 ks větší
  • Paprika 2ks
  • Rajče 2ks
  • Vejce 1ks - 1JB
  • Mléko 3 lžíce
  • Sůl, pepř
  • Sýr 20%  22g - 0,5JB
  • Ghí 10g - 1JT

Příloha: 

  • Vařené brambory 260g - 2JS

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Zapékací misku vymažeme ghí, na dno misky dáme cibuli nakrájenou na proužky a papirku, kterou jsme také pokrájeli na proužky. Na zeleninu položíme tresku, kterou osolíme a na ni položíme plátky rajčat. V hrnečku umícháme směs vejce, mléka (osolíme) a přelijeme přes rybu se zeleninou. Dáme péct do trouby na cca 190 stupňů asi tak 40 minut, těšně před koncem posypeme sýrem a necháme rozpustit.
K rybě se zeleninou podáváme vařené brambory.

30) Pečené maso a bramborové noky

 2 porce (kuře)

  • Krůtí stehno (vykostěné bez kůže) 600g - 6JB
  • Cibule 1ks
  • Česnek 1ks
  • Sůl, kmín
  • Vařené bramborové noky 160g - 2,5JS

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Do menšího pekáčku dáme cibuli nakrájenou na proužky, omyté maso, které osolíme, potřeme česnekem a posypeme kmínem. Maso podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a dáme pozvolna péct na 190 stupňů na cca 2 hodinky, při pečení maso pravidelně otáčíme a hlídáme vodu - nechceme utopit, ale nesmí být bez vody.
Hotové maso servírujeme s vařenými noky.

OBĚD - 4. část

31) Brambory s kukuřicí a pršutem

  • Brambory uvařené ve slupce 195g - 1,5JS
  • Kukuřice z plechovky 90g - 1JS
  • Pršut 85g - 2,5JB
  • Olivový olej 10g - 1JT
  • Ledový salát
  • Provensálské bylinky

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Brambory vařené ve slupce nakrájíme na čtvrtky (i se slupkou) a smícháme s kukuřicí, olejem, natrhaným pršutem provensálským kořením, vše dáme na pekáč vyložený pečícím papírem a pěkně upéct do křupava v troubě.
Hotové smícháme až na talíři s čerstvým ledovým salátem nakrájený na kousky.

32) Fleky se zelím

  • Vařené fleky  130g - 2,5JS
  • Olivový olej 10g - 1JT
  • Hlávkové zelí dvě hrsti
  • Cibule 1ks
  • Kuřecí prsa 225g - 2,5JB

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Na olivovém oleji orestujeme cibuli, přidáme hlávkové zelí nakrouhané na tenké nudličky, lehce podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka. Do hotového zelí přimícháme uvařené fleky a osolíme. Na pánvičce si opečeme kuřecí plátek, který jsme osolili a opepřili.

33) Dýňová polévka

  • Dýně hokaido 150g - 1,5JS
  • Mrkev 2ks
  • Žervé 75g - 1,5JB
  • Tofu uzené 68g - 1JB
  • Cibule 1ks větší
  • Žitná houska 40g - 1JS
  • Olivový olej 10g - 1JT

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: V hrnci na olivové oleji lehce orestujeme cibulku, k ní přidáme dýni pokrájenou na kostičky a mrkev, lehce opražíme a zalijeme vodou, stačí tak aby byla dýně a mrkev zcela ponořená. Osolíme, opepříme a pozvolna vaříme do měkka, když je dýně a mrkev měkká, rozmixujeme tyčovým mixérem do krému (můžeme přidat vodu, kdyby bylo třeba). Do polévky přimícháme pro zjemnění chuti žervé a krátce povaříme, osolíme dle potřeby
Žitnou housku nakrájíme na kostičky opečeme na sucho na pánvi, nebo v troubě (trvá déle). Tofu nakrájíme na kostky a žitnou housku si dáváme do teplé polévky.

34) Špagety s mletým masem

  • Vařené špagety 162g - 2,5 JS
  • Mleté maso hovězí 67g - 1,5JB
  • Rajčata 3ks
  • Cibule 1ks
  • Česnek 1ks
  • Oregano
  • Sýr 20% strouhaný 45g - 1JB
  • Olivový olej 10g - 1JT

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Na pánvi orestujeme cibuli, maso a přidáme pokrájená rajčata, dusíme pár minut (můžeme lehce podlít vodou). Osolíme, přidáme prolisovaný česnek a oregano.
Omáčku servírujeme na uvařené špagety a posypeme sýrem.

35) Noky špenát, kuřecí maso a smetana

  • Vařené bramborové noky 137g - 2,5 JS
  • Kuřecí maso  225g - 2,5JB
  • Mražený špenát 150g
  • Sójová smetana  (alpro light) 140g - 1JT
  • Cibule 1ks
  • Česnek 1ks

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Na pánvi s nepřilnavým povrchem orestujeme cibuli, česnek a maso, přidáme špenát lehce podlijeme a dusíme. Když je špenát a maso hotové přimícháme uvařené noky, sůl, zalijeme smetanou a necháme projít varem pár minut, tím se i omáčka zredukuje

36) Zapečená brokolice

  • Vařené brambory 325g - 2,5JS
  • Brokolice menší brokolice
  • Vejce 2ks - 2JB
  • Sýr 20%  45g - 1JB
  • Mléko polotučné 100ml - 0,5JB
  • Sůl
  • Pepř

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Brokolici uvaříme v páře a necháme vychladnout. Brambory nakrájíme na plátky. Vezmeme zapékací mísu a prokládáme brambory a brokolici, průběžně solíme. V hrnečku rozmícháme vejce, mléko a sůl, tímto zalijeme brambory s brokolicí a dáme péct do trouby na 190 stupňů cca 50 minut, na posledních pár minut posypeme vršek sýrem a necháme rozpustit.

37) Zadělávaná kapusta, brambor a kuřecí maso

  • Kapustičky
  • Cibule 1ks větší
  • Vařené brambory 325g - 2,5JS
  • Kuřecí stehno 1ks větší - 2,5JB
  • olivový olej 10g - 1JT
  • Sůl
  • Pepř

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Kuřecí stehno omyjeme, osolíme. Dáme do pekáčku lehce podlijeme a dáme péct. V hrnci s nepřilnavým povrchem orestujeme jednu cibuli a k ní přidáme omyté kapustičky, osolíme a lehce podlijeme vodou, dusíme do měkka. Když je kapusta měkká přidáme k ní kostky pokrájené brambory a prohřejeme, pokud je potřeba dosolit dosolíme.
Upečené kuře servírujeme společně s kapustičkou

38) Panenka a česneková bramborová kaše

  • Vepřová panenka 175g - 2,5JB
  • Bramborová kaše 337g - 2,5 JS
  • olivový olej 10g - 1JT
  • Česnek 2 stroužky
  • Sůl

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Vepřovou panenku pokrájíme na širší plátky (nesolíme). Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit do osolené vody s česnekem. Když jsou brambory uvařené většinu vody slejeme, ale ne všechnu necháme si tak 1/3. Brambory i s uvařeným česnekem rozmixujeme a přidáme nízkotučné mléko, pokud je potřeba dosolíme. Vepřovou panenku orestujeme na pánvi, panenka se restuje spíše kratší dobu a vyšší stupni, nerestovat moc dlouho - pak je tuhá. Naservírujeme na talíř a po pár minutách teprve osolíme.

39) Langoše z trouby

2 porce

  • Kvasnice 10g
  • ¾ lžičky cukru
  • Nízkotučné mléko 120ml - 0,5JB
  • ¾ lžičky soli
  • špaldová mouka 210g - 7JS
  • Olej 20g - 2JT

Na langoš:

  • Rajče 1 věší kus
  • Oregano
  • Sůl
  • Strouhaný sýr 30% 87g - 2,5JB

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Kvasnice smícháme s trochou cukru a počkáme až se rozpustí, přilijeme mléko zamícháme, dále mouku a sůl. Necháme v klidu kynout na dvojnásobek. Po vykynutí rozpálíme troubu na 220 stupňů. Na mělký velký talíř nalijeme olej a těsto rozdělíme na tři díly a válíme na plech vyložený pečícím papírem - placky pečeme cca 15 minut.
Mezitím co se langoše pečou, rozmixujeme rajče nebo rajčata tyčovým mixérem se solí a oreganem (jako na kečup). Hotový langoš potřeme rozmixovanými rajčaty a zasypeme hodně strouhaným sýrem. Kdo má rád česnekový langoš, tak ještě předtím než potře rajčatovým pyré tak langoš potře rozmačkaným česnekem.

40) Fit Burger

  • Houska na burger (albert) 100g - 2,5JS
  • Mleté kuřecí maso 100g - 1,5JB
  • Sýr 20% - 45g - 1JB
  • Tatarská omáčka 24g - 1JT
  • Ledový salát
  • Rajče
  • Cibule
  • Kyselá okurka
  • Sůl, pepř, oregano

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Mleté maso osolíme, opepříme a přidáme oregano, je možné okořenit i jiným oblíbeným kořením. Maso vytvarujeme buď pomocí tvarovače masa na burgery nebo ručně. Orestujeme ho na pánvi s nepřilnavým povrchem. Mezitím co se maso restuje připravíme zeleninu do burgeru, sálat na lístky, rajče na plátky, cibuli na proužky a také kyselou okurku.
Když je maso hotové, vezmeme housku rozpůlíme a krátce orestujeme na pánvi na které se peklo maso, opečenou housku položíme na talíř a vrstvíme sálat, maso, plátkový sýr, rajče, okurka, tatarka a přiklopíme druhou půlkou housky.

OBĚD - 5. část 

41) Bramboráčky a masová směs

  • Brambory 195g - 1,5JS
  •  Vejce 1ks - 1JB
  • Ovesné vločky 27g - 1JS
  • Olivový olej 10g - 1JT
  • Sůl, pepř, majoránka, česnek
  • Kuřecí prsní 135g - 1,5JB
  • Cibule 1 ks
  • Paprika 2ks
  • Rajčata 2ks

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Brambory nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a vymačkáme vodu. Přidáme vejce, česnek, majoránku, olej a vločky umixované na mouku. Lžící tvarujeme na plech vyložený pečícím papírem bramboráčky, které dáme péct do trouby na 200 stupňů tak 20-30 minut, záleží jak vysoké jsou.
Mezitím co se v troubě pečou bramboráčky nakrájíme maso, cibuli a zeleninu na proužky. Na pánvi orestujeme krátce cibuli, maso, osolíme a přidáme i zeleninu.

42) Kuřecí maso na skořici

  • Kuřecí stehno větší 1ks - 2,5JB
  • Brambory 325g - 2,5JS
  • Kečup 90g - 1JT
  • Cibule 2ks
  • Skořice
  • Sůl

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP:  Maso osolíme a obalíme ve skořici, dáme na dno pekáčku. Brambory krájíme na plátky a prokládáme brambory a plátky cibule, průběžně solíme. Dáme do trouby na 180 stupňů a pečeme cca hodinku.

43) Kuřecí maso na zelí

  • Kuřecí stehno větší 1ks - 2,5JB
  • Bramborové noky syrové 150g - 2,5JS
  • olivový olej 10g - 1JT
  • Kysané zelí větší hrst
  • Cibule 1ks
  • Sůl
  • Kmín

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Zelí opláchneme v sítku a dáme na dno pekáčku, na zelí položíme kuřecí stehno, které osolíme a okmínujeme, lehce podlijeme vodou a dáme péct na 180 stupňů asi tak na 50 minut. Noky uvaříme ve vodě dle návodu.

44) Kuřecí stehno ve Schwarzwaldské šunce

  • Kuřecí stehno menší 1ks - 1,5JB
  • Schwarzwaldská šunka 40g - 1JB
  • Vývar 100ml
  • Česnek
  • Sůl
  • Olej 10g - 1JT
  • Brambory 325g –-2,5JS
  • Jarní cibulka

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Stehno osolíme a obalíme v šunce, opečeme na pánvi s nepřilnavým povrchem na pomalém ohni ze všech stran, výpek zalijeme vývarem, krátce povaříme a přilejeme přes kuře. Brambory uvaříme, rozšťoucháme a smícháme s jarní cibulkou.

45) Rychlá kuřecí „znojemská“ omáčka

  • Kuřecí prsa 135g - 1,5JB
  • Vejce natvrdo 1ks - 1JB
  • Schwarzwaldská šunka 20g - 0,5 JB
  • Kyselá okurka 1ks
  • Cibule 1ks
  • Sůl, pepř
  • Hořčice 37g - 0,5JT
  • Vařená rýže 105g -1,5JS

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: V hrnci s nepřilnavým povrchem orestujeme cibuli, přidáme na kostky nakrájené kuřecí maso a chvíli dusíme. Přidáme šunku nakrájenou na jemné kostky, osolíme, opepříme, zalijeme vodou - jen lehce nad maso a vaříme do změknutí. Když je kuřecí maso měkké přidáme hořčici, okurku pokrájenou na kostky a lehce povaříme.
Podáváme s vařenou rýží.

46) Široké nudle s tvarohem a ořechy

  • Vařené široké nudle 130g - 2JS
  • Tvrdý tvaroh 150g - 2JB
  • Vlašské ořechy 13g - 1JT
  • ghí 10g - 1JT
  • Čekankový sirup

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Nudle smícháme se strouhaným tvarohem a ořechy, pokapeme čekankou.

47) Hovězí, cibulka, koriandr a rýžové nudle

  • Hovězí zadní 175g - 2,5JB
  • Cibule 3ks
  • Česnek 1ks
  • Čerstvý koriandr
  • olivový olej 10g - 1JT
  • Rýžové nudle vařené 170g - 2,5JS
  • Sůl

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Hovězí maso dáme tak na 30 minut do mrazáku, půjde nám pak krásně krájet na tenoučké plátky. Na pánvi s nepřilnavým povrchem orestujeme cibuli nakrájenou na proužky a jeden až dva prolisované česneky, přidáme na velmi tenké plátky hovězí maso a krátce orestujeme, osolíme, Na talíř dáme uvařené nudle - uprostřed uděláme jamku do které dáme hovězí maso a zasypeme koriandrem.

48) Krůtí se zeleninovou omáčkou s rýží

  • Krůtí na guláš 180g - 2JB
  • Mražená zelenina pod svíčkovou 200g
  • Mléko polotučné 105g - 0,5JB
  • Olej 10g - 1JT
  • Kurkuma 1lžička
  • Voda 150ml
  • Sůl, pepř
  • Nové koření
  • Citronová šťáva pár kapek
  • Vařená rýže 162g - 2,5JS

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Maso omyjeme osolíme a vložíme do pekáčku vymazaného olejem, přidáme mraženou zeleninu, nové koření a podlijeme vodou. Pečeme na 180 stupňů dokud není maso měkké, hlídáme si vodu, abychom si to nespálili, maso při pečení otáčíme. Když je maso měkké vyndáme ho a dáme stranou, zeleninu v pekáčku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Naředíme mlékem a dochutí solí, pepřem a kapkami citronové šťávy. Maso vrátíme do omáčky a necháme chvilku prohrát ještě v troubě.
Servírujeme s rýží nebo jinou přílohou.
 

49) Čočková kaše z červené čočky

  • Červená čočka 90g - 3JS
  • Olej 10g - 1JT
  • Vejce 2ks - 2JB
  • Cibule 1ks
  • Česnek 1ks
  • Sůl

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: V hrnci s nepřilnavým povrchem orestujeme cibuli nakrájenou na kostky, prolisovaný stroužek česneku a nakonec přidáme i čočku, kterou také krátce orestujeme, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Vejce uvaříme na tzv. „volské oko“ a servírujeme k uvařené čočce.

50) Slovenská fazolová polévka s uzeným tofu

  • Velké fazole (neuvařené) 75g - 2,5JS
  • Široké nudle (syrové) 25g - 1JS
  • Tofu uzené 200g - 2,5JB
  • Mrkev 2ks
  • Celer 1 menší
  • Petržel 1ks
  • Česnek 1 stroužek
  • Zelená petrželka čerstvá

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Fazole namočíme den předem (ideálně přes noc), v té samé vodě je dáme i vařit cca 30 minut, záleží jak jsou fazole velké. Po 30min. vaření přidáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kousky a osolíme, prolisujeme česnek a vaříme další cca půl hodinku. Nakonec do polévky dáme vařit i široké nudle tím, že je vaříme v polévce se nám vlastně polévka i zahustí. Když jsou i nudle uvařené vmícháme do polévky na kostky pokrájené uzené tofu. Do hotové polévky vmícháme čerstvou petrželku.

OBĚD - 6. část 

51) Holubce

  • Hlávkové zelí - listy
  • Mleté kuřecí maso 100g - 1,5JB
  • Uvařená rýže 175g - 2,5JS
  • Vejce 1ks - 1JB
  • Olej 10g - 1JT
  • Cibule 2 ks
  • Zeleninový vývar
  • Kysané zelí sáček

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Hlávku zelí dáme do hrnce s vroucí vodou, po spaření a změknutí vrchních listů ji vyndáme, odřízneme listy od košťálu a opatrně je odtrhneme, aby se nepotrhaly. Takto postupujeme až do té chvíle, než máme cca 10 -15 zelných listů, které budeme plnit. Ze zbylé hlávky můžeme udělat klasické dušené zelí. V hrnci s nepřilnavým povrchem na olej osmažit pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme mleté maso, které také osmažíme a dochutíme kořením solí a pepřem (můžeme přidat i trochu česneku). Hotové maso smícháme s vařenou rýží a necháme vychladnout. Pak přidáme vejce, osolíme a umícháme směs, kterou plníme osušené spařené zelné listy a pevně je zabalíme. Pevně zabalené naplněné zelné listy osrestujeme na pánvi ze všech stran dozlatova (dbáme na to, aby byly listy suché, jinak budou při smažení dost prskat). Osmažené je vkládáme natěsno jeden vedle druhého do pekáče. Vše zasypeme velkou sklenicí kysaného zelí. Pekáč zakryjeme poklicí, nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů zapéct na cca 1 hodinu. Po upečení necháme 5-10 minut odstát, pak podáváme.

52) Krevety na tymiánu

  • Krevety 275g - 2,5JB
  • Ghí 10g - 1JT
  • Čerstvý tymián (nebo sušený)
  • Sůl
  • Citronový pepř
  • Brambory 325g - 2,5JS

CELKEM 6J= 2400Kj

POSTUP: Krevety dáme do mísy se studenou vodou a pár minut necháme rozmrazit. Krevety mírně osolíme, opepříme a na másle jemně orestujeme (asi 2-3 minuty) spolu se snítky tymiánu. Pokapeme citronem a podáváme. Brambory rozkrojíme na čtvrtky a opečeme v troubě do zlatova - osolíme.

53) Bílá fazolová polévka

  • Bílé fazole 75g - 2,5JS
  • Brambory 130g - 1JS
  • Lučina 87,5g - 2,5JB
  • Kopr
  • Sůl
  • Pepř
  • Erhytritol
  • Bobkový listopad
  • ocet

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Fazole den předem namočíme do vody a následuící den uvařime, po cca 3 minutách varu přidáme na kostky nakrájené brambory, kopr (dle chuti), bobkový list, sůl. Vaříme do změknutí, závěrem vmícháme lučinu, kapku octu a sladidla a krátce povaříme.

54) Batátové knedlíky se zelím

3 porce

  • Batáta 1 ks větší  400g - 3,5JS
  • Ovesné vločky 162g - 6JS
  • Lahůdkové droždí 2 lžičky
  • Sůl 1 lžička
  • Kysané zelí sáček
  • Vepřová šunka 540g - 9JB

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Oloupané a uvařené batáty rozmačkáme smícháme s vločkami pomletými na mouku, droždím, solí a vypracujeme pevné těsto. V ruce si uděláme placičku, kterou plníme šunkou pokrájenou na kostičky a zabalíem. Knedlíky vaříme v osolené vodě dokud nevyplavou, vaříme velmi mírném ohni. Kysané zelí, vyndáme ze sáčku opláchneme a prohřejeme v hrnci podáváme ke knedlíkům. Pokud zbyde šunka, orestujete na sucho na pánvi a posypte knedlíky

55) Sweet potato gnochci

2 porce

Na noky:

  • Batát 1 ks menší  88g - 2,5JS
  • Ovesné vločky 85g - 3JS
  • Lahůdkové droždí půl lžičky
  • Sůl - půl lžičky
  • Kuřecí maso 225g - 2,5JB
  • Sýr 30% - 104g - 3JB
  • Olej 10g - 1JT
  • Čerstvý baby špenát
  • Cibule 1ks
  • Česnek 2 stroužky

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Batáty oloupeme a uvaříme. Batáty rozmačkáme smícháme s vločkami pomletými na mouku, droždím, solí a vypracujeme pevné těsto. Uválíme váleček, který krájíme na menší válečky, vaříme ve vroucí vodě do vyplavání na povrch.
Na pánvi orestujeme na oleji cibuli česnek, přidáme maso na nudličky, osolíme a k hotovému masu dáme listy špenátu (pouze spaříme), nakonec přimícháme vařené noky.

56) Domácí tortilla

3 porce

  • Mouka špaldová 242g - 8JS
  • Olivový olej 15g - 1,5JT
  • Sůl ½ lžičky
  • 140ml vody
  • Kuřecí prsa 450g - 5JB
  • Sýr 30% - 123g - 3,5JB
  • Rajčata 3 velká
  • Polníček 3 hrsti
  • Sůl, pepř, grilovací koření

CELKEM 6J = 2400Kj

POSTUP: Mouku, olej, vodu, sůl smícháme v těsto, které rozdělíme na 3 díly. Každý díl vyválíme na tenký plát a opečeme jako palačinku na pánvi s nepřilnavým povrchem (úplně na sucho) asi tak 2 minuty z každé strany. Tortilly plníme masem, rajčaty pokrájenými na plátky a polníčkem