💖 Děkuji za registraci na interaktivní workshop "Štíhlá a plná energie na podzim a v zimě", který se uskuteční 11.11. od 19:00.

⇓ Tvé dýňové recepty jsou připraveny níže. Hned je vyzkoušej⇓
5+1 RECEPTŮ NA DÝŇOVÉ DOBROTY
Tyto recepty jsem vytvořila tak, aby nejen skvěle chutnaly a byly snadné na přípravu, ale zároveň ti dodaly maximum energie a pomohly udržet optimální váhu v chladnějších měsících. 🍂 Navíc plně odpovídají principům metody ∗METODY HUBNUTÍ V HRSTI , o které si povíme víc na workshopu zdarma dne 11. 11. od 19:00.
Určitě recepty hned vyzkoušej a pošli mi zprávu na e-mail (hubnutivhrsti@gmail.com) i třeba s fotkou, jak se ti povedly a jak ti chutnalo, uděláš mi tím obrovskou radost! 😍

1. Dýňové vafle se sýrem
Na 4 porce (1,5 vafle je 1 porce):
SUROVINY
- 300 g dýňového pyré (nejlépe z dýně Hokkaido)
- 2 vejce (cca 110 g)
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 1 čajová lžička kypřicího prášku bez fosfátů
- 100 g strouhaného sýra se 30 % tuku v sušině
(např. Madeland light)
- 1 lžíce olivového oleje (cca 10 g) do těsta
- 1 lžička olivového oleje na potření vaflovače (cca 5 g)
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- sušené oregano nebo tymián podle chuti
- špetka soli
POSTUP:
Nejprve si připrav dýňové pyré – dýni Hokkaido nakrájej, upeč nebo uvař a rozmixuj do hladka.
V míse smíchej pyré s vejci, olejem, česnekem, solí a bylinkami. Přidej mouku smíchanou s kypřicím práškem a promíchej. Vmíchej i nastrouhaný sýr a vytvoř hutnější těsto. Vaflovač lehce potři olejem, rozehřej ho a peč vafle dozlatova, asi 3–4 minuty. Podávej teplé, ideálně s hromadou čerstvé zeleniny nebo bylinkovým dipem.
Jedna porce cca 1,5 vafle obsahuje přibližně:
12,4 g bílkovin
15,6 g sacharidů
11,2 g tuků
Energetická hodnota je 1200 kJ = ∗3 hrsti

2. Dýňový bowl s rýží a halloumi
Na 4 porce:
SUROVINY
- 120 g dýně Hokkaido (pečená)
- 50 g cherry rajčátek
- 50 g červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 60 g suché rýže (cca 180 g vařené)
- 70 g halloumi (nebo jiný sýr vhodný na gril)
- 1 lžíce (10 g) olivového oleje (část na pečení, část na opékání sýra)
sůl, pepř, tymián, rozmarýn podle chuti
- 1 lžíce nasekané petrželky na posypání
- zelenina navíc k podávání – libovolné množství (nepočítá se do jednotek)
POSTUP:
Zeleninu nakrájej, dýni na měsíčky (neloupej), cibuli na větší kusy, česnek na plátky, rajčátka nech vcelku.
Vše promíchej s olivovým olejem, solí a kořením. Peč v troubě na 190 °C asi 30 minut dozlatova. Mezitím si uvař rýži do měkka. Ogriluj nebo opeč na pánvi plátky sýra (halloumi nebo podobný, např. Hermelín light). Servíruj do misky: na dno dej rýži, přidej pečenou zeleninu a navrch sýr. Posyp nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
Jedna porce obsahuje přibližně:
Bílkoviny: cca 25 g
Sacharidy: cca 45 g
Tuky: cca 20 g
Energetická hodnota je cca 2400 kJ = ∗6 hrstí

3. Nočky s dýňovou omáčkou a masovými koulemi
Na 1 porci:
SUROVINY
- 150 g vařených bramborových nebo celozrnných gnocchi
- 120 g mletého krůtího masa (libového)
- 100 g dýňového pyré (ideálně z pečené dýně Hokkaido)
- 50 ml nízkotučného mléka nebo neslazeného mandlového mléka
- 10 g parmazánu (nastrouhaného, do omáčky)
- 1 malá cibule (najemno)
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- sůl, pepř, muškátový oříšek, tymián nebo oregano dle chuti
- čerstvá petrželka anebo domácí klíčky na posypání
- anebo listová zelenina (baby špenát, rukola apod.)
POSTUP:
Připrav masové koule: Krůtí maso ochuť solí, pepřem, česnekem a bylinkami. Vytvaruj cca 4 malé koule a opeč je nasucho na nepřilnavé pánvi ze všech stran dozlatova. Gnocchi uvař ve vroucí osolené vodě podle návodu (většinou 2–3 minuty, dokud nevyplavou).
Dýňová omáčka: Na jiné pánvi krátce orestuj cibuli (klidně jen na vodě), přidej dýňové pyré a mléko, promíchej a prohřej. Dochuť solí, špetkou pepře a muškátového oříšku. Vmíchej nastrouhaný parmazán a nech chvíli rozpustit.
Servírování: Smíchej omáčku s gnocchi, přidej opečené koule a případně trochu listové zeleniny. Posyp nasekanou čerstvou petrželkou a můžeš podávat.
Jedna porce obsahuje přibližně:
Bílkoviny: 32 g
Sacharidy: 36 g
Tuky: 14 g
Energetická hodnota je cca 2400 kJ = ∗6 hrstí

4. Dýňové nadýchané lívanečky
Na 2 porce:
SUROVINY
- 2 vejce (cca 110 g celkem)
- 80 g špaldové celozrnné mouky
- 160 g dýňového pyré (pečená Hokkaido nebo máslová dýně)
- 120 ml polotučného mléka (nebo neslazeného rostlinného)
- 1 kypřicí prášek
- 1 lžička skořice
- špetka mletého zázvoru a muškátového oříšku (volitelné)
- špetka soli
- 2 čajové lžičky oleje (celkem 10 g – na potření pánve)
- 2 lžíce (100 g) bílého řeckého jogurtu (5 % tuku) – navrch
- volitelně pár kapek vanilkového extraktu
POSTUP:
V míse prošlehej vejce, přidej dýňové pyré a mléko.
Vmíchej mouku, prášek do pečiva, koření a sůl. Vyšlehej do hladkého těsta. Na nepřilnavé pánvi lehce potřené olejem tvoř menší lívanečky (cca 8–10 ks) a opékej dozlatova z obou stran. Hotové pancakes rozděl na 2 porce. Každou porci podávej s 1 lžící jogurtu.
Jedna porce obsahuje přibližně:
Bílkoviny: cca 17 g
Sacharidy: cca 30–32 g
Tuky: cca 11 g
Energetická hodnota je cca 1600 kJ = ∗4 hrsti

5. Dýňovo-banánová bábovka s ořechy
Na celou bábovku cca 12 porcí:
SUROVINY
- 150 g dýňového pyré (např. Hokkaido pečená, rozmixovaná)
- 2 zralé banány (cca 200 g)
- 1 vejce (55 g)
- 150 g bílého jogurtu (nejlépe řecký nebo kefír)
- 120 g špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1,5 lžičky skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkového cukru)
- 1 hrst (cca 25 g) sekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce medu nebo čekankového sirupu (volitelné – lehce dosladí)
POSTUP:
Banány rozmačkej vidličkou na kaši, přidej vejce, dýňové pyré a jogurt. Dobře promíchej. Přisyp mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Vmíchej i vanilku a případně med. Nakonec přidej nasekané ořechy a jemně promíchej. Těsto nalij do formy na bábovku (vymazané nebo vyložené pečícím papírem). Peč v předehřáté troubě na 180 °C cca 45–50 minut (zkontroluj špejlí). Po upečení nech vychladnout a poté nakrájej na cca 12 stejně velkých porcí.
Na 1 porci bábovky (60g):
Bílkoviny: 2,5 g
Sacharidy: 13 g
Tuky: 3,2 g
Energetická hodnota je cca 400 kJ = ∗1 hrst

6. Pumpkin spice protein shake
Na 6 ks:
SUROVINY
- 150 g dýňového pyré (pečená Hokkaido nebo máslová dýně)
- 250 ml neslazeného mandlového nebo ovesného mléka (cca 40 kJ/100 ml)
- 30 g syrovátkového proteinového izolátu – vanilka nebo neutrální
- 30g banánu, pro jemnou sladkost
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka mletého zázvoru a muškátového oříšku
volitelně pár kostek ledu nebo 20 ml vody na zředění
POSTUP:
Všechny suroviny dej do mixéru – nejdříve tekuté, potom sypké. Mixuj do hladkého krémového nápoje.
Můžeš podávat teplé anebo studené. Pro extra chuť posyp skořicí navrch.
TIP: Pokud chceš řidší konzistenci, použij více mléka. Pokud shake piješ místo snídaně, můžeš doplnit skyrem. Dýni můžeš i předem ochutit skořicí a upéct nasucho - shake bude výraznější.
Na 1 shake:
Bílkoviny: cca 27–30 g
Sacharidy: cca 10–12 g (z toho cukry do 7 g)
Tuky: < 1 g
Energetická hodnota je cca 1200 kJ = ∗3 hrsti
NA WORKSHOPU ZDARMA SE DOZVÍŠ:
- Mé 3 nejúčinnější biohackingové rituály pro okamžité zvýšení energie i v krátkých dnech
- Jak využít podzimní suroviny pro podporu hormonální rovnováhy a stabilní nálady
- Proč klasické rady o hubnutí nefungují pro ženy 40+ a co dělat místo toho
- Jak používat metodu Hubnutí v hrsti v náročných podzimních a zimních měsících
- Tajné ingredience, které ti pomohou udržet si vitalitu a štíhlost bez pocitu strádání
Navíc budeš mít možnost se aktivně zapojit a získat praktické nástroje k okamžitému použití, abys byla štíhlá a plná energie v chladných měsících!

Přidej si interaktivní workshop do kalendáře:
Těším se na tebe, Pavla Leamer
Buď štíhlá a plná energie na podzim i v zimě!